Reduce - reuse - recycle

Lorus heeft op zijn school meegedaan met de actie WECYCLE. Tijdens deze actie werden niet alleen maar kleine huishoudelijke apparaten ingezameld.

Hij heeft ook veel geleerd over verbruik en hergebruik. Onze aarde wordt steeds warmer, de fossiele brandstoffen raken op, het regenwoud wordt gekapt voor hout en landbouwgrond.

Om te voorkomen dat we onze aarde onleefbaar maken moeten we met zijn allen beter gaan letten op wat we doen:

REDUCE – REUSE – RECYCLE

Reduse betekent: minder gebruiken, zuiniger en bewuster omgaan met materialen

Reuse betekent: hergebruiken, het opnieuw gebruiken van oude spullen

Recycle betekent het terugwinnen en opnieuw voor gebruik geschikt maken van grondstoffen uit afval. In Nederland wordt recycle meerstal vertaald als hergebruik.

Brandblusserlamp van Stan

Als Lorus voor de techniekles de opdracht krijgt om een werkende lamp te maken besluit hij dit te doen met hergebruikte spullen.

Van school krijgt hij een fitting, twee meter snoer en een stekker. De rest komt uit “afvalmaterialen” die hij van thuis meeneemt:

Oud speelgoed, Lege verpakkingen, potten en flessen

Papier, karton, oud hout of blikjes

Stof en plastic, alles is herbruikbaar!

Download de lesbrief hier!

Tip: Bij een bouwmarkt kun je demontabele fittingen kopen. Gebruik een stuk fitting buis om de fitting aan de lamp vast te maken.

Belangrijk voor de veiligheid: controleer op te lange kale draaddelen en kortsluiting. Als je van oude spots het snoer afknipt heb je een aangesmolten schakelaar en stekker.

Welcome